Att leva med bipolär sjukdom

Det finns aldrig två personer som upplever sin sjukdom och sitt liv på samma sätt. Alla är vi människor med olika erfarenheter. En del har levt med sjukdomen i flera år medans en annan kansk precis fått sin diagnos. Några går på effektiv behandling medans andra väntar på sin diagnos. Det jävliga med denna sjukdom är att det inte bara är en själv som berörs utan även anhöriga, vänner och närstående. Var och en har sin egen historia att berätta och en egen resa att göra. Stundtals är resan svår med både små och stora utmaningar längs vägen.
 
 
Det slog mig igår när jag bloggade att jag aldrig skrivit ett inlägg om hur jag upplever min vardag. Så jag tänkte att det kanske skulle vara intressant med ett inlägg för er att läsa och kanske få en liten förståelse för hur det är för mig, men även för många andra.
 
Att leva med biplär sjukdom kan vara riktigt besvärligt. Det innebär ett känslomässigt kaos och en inre kamp. Oftast en kamp om att överleva sjukdomen. Man blir liksom sammanflätad med sjukdomen.
Efter mina depressiva perioder kan jag ibland tycka att det är jobbigt att leva med den skam och skuld som medföljer. Att jag känner skam över hur jag betett mig. Jag känner stor skuld över mina mörkaste tankar och känslor. Det slår mig liksom i efterhand om vad som skulle ha hänt om jag hade valt att avsluta mitt liv. Vilket känslomässigt kaos det hade blivit för mina barn, nära och kära.
Barnen är min största drivkraft. Och det tycker jag är viktigt. Att försöka hitta en drivkraft som gör att man orkar fortsätta kämpa. 
Jag tror att man behöver komma till en vändpunkt i livet för att komma åt det där lilla extra. Under hela tiden finns det nämligen en oro för att tappa kontrollen. Man vet liksom aldrig när det vänder eller hur länge en period kommer att hålla i sig. En vecka? En månad? Ett år? När kommer jag behöva söka akutvård? Kommer jag hinna innan det är försent? Ser andra på mig när jag mår dåligt?
För mig innebär denna sjukdom allvrliga förändringar i känsloläget. Intensiv nedstämdhet.. Energisk eufori.. Blandat stämningsläge. Negativ energi, nästan som rastlöshet samtidigt som jag känner djup sorg. Bipolär sjukdom är helt enkelt en allvarlig psykisk sjukdom som påverkar beteende och känslor.
 
Under en lång tid i mitt liv kände jag mig ensam. Jag förstod knappt själv vad som skulle komma att bli en del av mitt liv. Ingen annan förstod även om det såklart fanns misstankar då jag blev diagnostiserad med cykoltymi (drag av bipolär sjukdom) 2012. Låg problemet på mig eller på någon annan? Hela tiden har jag fåt höra hur lat och stroppig jag är. Att jag är dum i huvudet och allmänt dryg. Detta ledde till att jag kände mig värdelös och ångestfylld. 
Jag var till en början skeptisk till att jag hade bipolär sjukdom. Det krävdes tre(!!) läkare för att övertyga mig. När jag äntligen fått svar på varför jag kastats mellan himmel och helvete större delen av tonåren fram tills att jag fick min diagnos, kunde jag andas ut. Jag behövde inte längre hålla allt det negativa inom mig.
 
Just nu mår jag bra. Men det lutar fortfarande mer åt det negativa än det positiva. Jag kämpar dagligen och försöker att se vart jag stått och står idag. 
De senaste dagarna har jag känt mig extremt ledsen. Ledsen för vad mina nära och kära är tvugna att gå igenom tillsammans med mig. Jag känner en sådan stor sorg för vad jag utsatt alla för. Samt ledsen över hur många jag förlorat kontakten med sedan jag blev sjuk. Värsta gången var när jag hade min första psykos. Jag var helt isolerad, trodde människor var ute efter mig och stängde in mig helt. Pratade inte med någon, svarade inte när folk ringde och träffade ingen. Att bara ta sig ut och kasta sopor var en stor kamp för att inte tala om alla hörselhallucinationer. I alla lägen där jag förlorade kontrollen var dom där förbannade rösterna där. Talade om för mig hur värdelös jag var för allt och alla.
När jag kom ur pyskosen hade Malte precis kommit till världen. Han blev mig vändning den gången, och jag hoppas aldrig mer jag behöver uppleva en psykos.
 
Läkemedel jag äter är: 
  • .Litihionit innehåller den aktiva substansen litium och verkar förebyggande mot både maniska (onormal upprymdhet) och depressiva (uttalad nedstämdhet) faser hos patienter med bipolär sjukdom. På sjukhus kan Lithionit också ges vid akuta maniska tillstånd. Full effekt nås då inom cirka 1 vecka. Verkningsmekanismen för litium är inte helt klarlagd.
  • Abilify är ett antipsykotiskt läkemedel används för att behandla vuxna personer och ungdomar från 15 år och uppåt som lider av en sjukdom som kännetecknas av att personen hör, ser eller upplever saker som inte finns där, är misstänksam, tror felaktiga saker, talar och beter sig inkonsekvent samt visar brist på känslor. Personer i detta tillstånd kan också känna sig deprimerade, skyldiga, ängsliga eller spända.
  • Olanzapin tillhör en grupp läkemedel som kallas neuroleptika och används för att behandla följande tillstånd: Schizofreni, en sjukdom med symtom som att höra, se eller förnimma något som inte finns, vanföreställningar, ovanlig misstänksamhet och tillbakadragenhet. Personer med en sådan sjukdom kan också känna sig deprimerade, ängsliga eller spända. Måttliga till svåra maniska episoder, ett tillstånd med symtom som upphetsning och eufori.

  • Melatonin mot sömnsvårigheter.
Många frågar hur jag kan vara så öppen med det här med tanke på hur allvarlig situationen har varit för mig. För mig är det en självklarhet. Det är så tabubelagt att prata om psykisk ohälsa, men vi som har de ska inte behöva hålla käften. Vi ska inte behöva stå i ett hörn och skämmas.
För mig känns det skönt att vara öppen om vad jag går igenom. Det är fler som skrivit och tackat mig för att min blogg existerar och om det kan hjälpa andra så är jag mer än glad. Tack alla ni fina människor som följer min blogg och mitt liv!
Helin tunc
2018-03-22 @ 10:36:36

Hej .
Mitt namn är Helin Tunc och jag studerar till socialpedagog i en yrkeshögskola som heter Sverigehälsan i Malmö. Just nu har vi fått en upögift i psykiatri kursen om just bipolära sjukdomen. Jag är väldigt intresserad utav att använda mig utav dina erfarenheter i mitt arbete. I form av en intervju . Detta kommer enbart användas i mitt arbete och ingen annanstans ! Hör gärna av dig om du skulle vilja dela med dig till mig. :) här är min mail : helinn.t@hotmail.com
Ha det bra. Mvh Helin

Svar: Hejsan. Jag ställer gärna upp på en intervju. Du når mig på sallie@live.se. Mvh Sara
Sara Eén
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

mittautismliv.blogg.se

Mitt liv är baserat på verkliga händelser. Följ min resa inom slutenvården.

RSS 2.0